Carcassonne
pic166867_t.jpg

by: Zztap

Carcassone on tiilenasettelupelien ehkä tunnetuin edustaja. Perustekniikka on selkeä; neliskulmaisen tiilen jokaisella sivustalla on joko kaupunkia, peltomaata tai tie. Yhdessä tiilessä voisi siis olla vaikka kaksi kaupunkisivua ja kaksi peltomaata tai vaikkapa kolme kaupunkisivua + yksi tie.

Jokainen nostaa vuorollaa yhden tiilen ja asettaa sen pelilaudalle siten, ettei tule ristiriitoja tiilien reunojen suhteen (eli tiesivu ei voi olla vasten peltosivua jne.). Ja halutessaan voi asettaa oman seuraajansa jollekin asettamansa tiilen osalle (pellolle, kaupunkiin tai tielle) jollei kyseisessä kohdassa jo ole omaa tai muiden ukkelia.

Pisteitä pelissä saadaa kun jokin tie tai kaupunki valmistuu (eli kaupungista tulee kokonainen ja tie alkaa sekä päättyy johonkin risteykseen). Mitä isompi tie/kaupunki, sitä enemmän pisteitä. Lisäksi pelissä on luostariruutuja, joihin asettamalla seuraajan saa 1-9 pistettä riippuen montako tiiltä luostarin ympärille saa rakennettua.

Peltojen merkitys tulee ilmi vasta lopussa. Tässä onkin ehkä peruspelin epätasaisin puoli, eli pelloista saatavat pisteet ovat yleensä teitä ja kaupunkeja paljon merkittävämpää, joten niihin tulee kiinnitettyä eniten huomiota (kaupunkien lisäksi).

Pelissä onnistumisessa on avainasemassa aikaisemmin mainitut seuraajat/ukkelit, joita on vain rajallinen määrä ja joita saa aina takaisin kun tie/kaupunki/luostari pisteytetään. Muuten ne jäävät "nalkkiin" eikä niitä voi enää siirtää.

Pelin pelaamisasenteesta riippuen toisten maiden ja kaupunkien "ryöstäminen" on erittäin tärkeä taktiikka, mutta kaikesta huolimatta peli perustuu pitkälti tuuriin (minkä palikan satut saamaan) ja näinollen sen pelaaminen on mukavan kevyttä eikä välttämättä vaadi planeetan kokoisia aivoja. Toki suuremmalla matikkaprosessorilla varustetut voivat aina miettiä mistä siirrosta saa eniten pisteitä nyt/tulevaisuudessa, mistä voisi varastaa suurimman kaupungin tai pellon, miten torpata parhaiten toisen pelaajan aikeita tai miten todennäköistä on, että ikinä voisi saada juuri tietynlaisen palasen jatkossa…

pic184007_t.jpg

Oli miten oli, Carcassone on jo perusmuodossaankin oikein viihdyttävä ja kivan kevyt peli, joka sopii melkein minkä ikäisille tahansa. Peli on parhaimmillaan 3-4 pelaajan voimin, vaikka toimii se kaksin pelinäkin.

Runsaiden lisäosien mukaantulo sitten monimutkaistaakin peliä jonkin verran, mutta niistä lisää sitten myöhemmin.

Kirkot ja kievarit

Kirjurit ja kauppiaat

Lohikäärme ja linnanneito

Torni

Kreivi ja kuningas

(kuvat: boardgamegeek)

Linkit

Carcassonne Boardgamegeekissä

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License