Kuole Jo

Roolipeli vanhusvihasta ja katkeruudesta

Creative Commons Nimeä-Epäkaupallinen-Tarttuva 1.0 Suomi-lisenssi

Alkuasetelma

Pelaajahahmot ovat juuri edesmenneen Etelävaltiolaisen pohatan lapsia. "Vainaja oli hirveä ihminen, todellinen kusipää" on päällimmäinen ajatus kaikkien mielessä. Tässä pelissä läpikäydään heidän surkean elämänsä pohjamutia aina vanhuksen poismenoon saakka. On aika haudata tuo kurja.

Ei niin rakas vainaja

Ensimmäisenä peliä varten tarvitsee luoda vainaja. Luontiprosessi on yksinkertainen. Jokainen pelaaja kirjoittaa paheen, inhottavan tavan tai ilkeyden paperille ja asettaa sen pöydän keskelle kulhoon. Tarkoituksena on kerätä mahdollisimman kamalia luonteenpiirteitä, jotka tekivät elämästä ennen vanhuksen kuolemaa todellista helvettiä.

Esimerkkejä luonteenvioista: Ylimielinen, riitelevä, epärehellinen, lyhyt pinna, liian kilpaileva, perfektionisti, pikkutarkka, marttyyri, syyttelijä, itsekäs, itsepäinen, taipumaton, kapeakatseinen, huumorintajuton.

Esimerkkejä pahoista tavoista: Nenänkaivuu, piereskely, raapiminen, röyhtäily, tupakointi, räkiminen ja inttäminen.

Jokaisen pelaajan tulisi keksiä ainakin muutama (2-3) luonteenvikaa tai pahaa tapaa.

Pian ilomieliset omaiset

Seuraavaksi jokaiselle pelaajalle luodaan hahmo. (Olisiko Carryn tapaan valmishahmoille, eli identiteeteille, tilaus?)

Jokainen pelaaja kirjoittaa hahmonsa nimen, iän, ja lyhyen kuvauksen paperille. Hän kirjoittaa ylös myös yhden hyveen. Tämän jälkeen hahmolaput kierrätetään myötäpäivään neljä kertaa, jokaisen kierrätyksen jälkeen pelaaja kirjoittaa saamaansa lappuun yhden hyveen lisää.

Esimerkkejä hyveistä: vastuuntuntoinen, motivoitunut, päämäärätietoinen, hyvätapainen, seurallinen, lojaali, suosittu, huomaavainen, siisti, ahkera ja avulias.

Jokaisella pelaajalla on pelin aluksi 5 hyvettä. On aika aloittaa muistelu.

Muistatko vielä?

Kuole Jo-peli koostuu sarjasta lyhyitä takaumia, joissa käsitellään pelihahmojen karmeimpia kokemuksia vuosien varrelta vainajan ikeen alla. Omaisen kerrontavuoro alkaa Vanhimmasta pelaajasta ja jokaisen takauman jälkeen kerronnan vuoro siirtyy myötäpäivään seuraavalle. Vainajan pelaaja takaumissa alkaa nuorimmasta pelaajasta ja siirtyy myötäpäivään seuraavalle.

Takaumalla on kaksi vaihetta: tapahtuman lavastus ja kurjuuden kuvaus

Tapahtuman lavastus

Muistelevan omaisen rooli on alkaa muistella jotakin kauheaa kohtausta menneisyydestä. Kohtausta, jossa vainaja toimillaan sai hänen elämänsä muuttumaan helvetiksi. Ensimmäiseksi pelaaja kuvailee missä, milloin ja mitä on tapahtumassa. Pelaaja saa kertoa mukaan kaikkien muiden pelaajien hahmot, paitsi sen pelaajan joka tässä kohtauksessa esittää vainajaa. Muut pelaajat eivät saa kertoa tarinaa, ainoastaan esittää hahmojaan.

Kurjuuden kuvaus

Kun kohtaus on valmis pelattavaksi, osallistujat esittävät hahmojaan kohtauksessa. Muisteleva pelaaja vetää vainajan kulhosta satunnaisen paheen tai tavan ja antaa sen vainajan pelaajalle. Kohtaus käsittelee tätä vainajalle arvottua piirrettä.

Kun kohtauksessa tulee hetki jolloin tarvitaan onnistumisen tarkastamista tai muuten ollaan kohtauksen ratkaisupisteessä, heitetään noppaa. Jos noppalla saadaan 4 tai enemmän, pelaaja voittaa, eli hahmo on sietänyt kurjuutta ja kiusantekoa. Pelaaja ottaa vainajan pelaajalta arvotun paheen ja laittaa sen "siedettyjen" listalleen. Pahe poistetaan tämän jälkeen pelistä.

Mikäli pelaaja häviää, pahe jää vainajan pelaajan "vainajapiikkiin" odottamaan seuraavaa näiden välistä kohtausta. Onnistumisen vaikeus on 3+ piikissä olevien paheiden määrä.

Pelaaja voi uuvuttaa hyveen nostaakseen heittonsa silmälukua yhdellä. Tämän voi tehdä niin monta kertaa kun hyveitä riittää. Uuvutettua hyvettä ei voi käyttää uudelleen, eikä sitä voi käyttää kerronnassa.

Pelin päätös

Kun vainajan kulho on tyhjentynyt, uusia kohtauksia ei voi pelata kuin sellaiset hahmo-vainaja parit, joiden vainajapiikissä on paheita.
Jokainen pari saa yhden yrityksen tyhjentää piikki, jos hahmo epäonnistuu, piikki tyhjennetään ja paheet poistetaan pelistä.

Seuraavaksi lasketaan kuka on saanut kerättyä eniten paheita vainajalta. Eniten paheita kerännyt pelaaja "voittaa", eli saa kertoa miten vainaja kuoli. Jos hahmolla on enemmän siedettyjä paheita kuin jäljellä olevia hyveitä, hahmo tappoi vainajan ja kerronta koostuu murhan kuvauksesta. Jos hahmolla on enemmän jäljellä olevia hyveitä kuin siedettyjä paheita, vainaja kuoli sairaskohtaukseen tai tapaturmaan ja pelaaja saa kertoa kuinka hänen hahmonsa ei auttanut.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License