Space Hulk

by: Zztap

pic11356.jpg

Unohtakaa Space Crusade ja Warhammer 40k. Tämä on onneksi hieman eri tyylinen tapaus. Peliä ei enää ole ollut saatavilla pitkiin aikoihin, mutta samaa idea on käytetty ja kopioitu kohtuu hyvin esim. Doom-lautapelin tapauksessa.

Pelimekaniikka

Pelin perusmekaniikka on selkeä. Toinen pelaa Genestealereilla ja toinen Mariineilla. Pelaajat rakentavat skenaarion mukaisen kartan pienistä laudan osista, laittaa sinne ovet ja muutaman muun lisäpalikan (peruspelissä ei juuri muuta ole kuin käytäviä ja ovia).

Sitten mariinien pelaaja ottaa komentajan, 3 tavallista terminaattoria ja liekinheitinterminaattorin ja asentaa ne jonoon määrättyyn paikkaan. Esimerkiksi ensimmäisessä tehtävässä tavoitteena on ampua yksi liekinheittimen ammus laudan toisessa päässä olevaan huoneeseen. Jos tässä onnistuu, mariinit voittavat. Muuten genestealerit voittavat. Aseita ei voi vaihtaa, eikä mikään pelinappula kestä kuin yhden osuman.

Genestealerit pääsevät kartalle tietyistä paikoista ns. Blippeinä, joissa voi olla 1-3 otusta sisällä ja näitä blippejä stealereiden pelaaja saa kierroksessa 1-3 lisää, riippuen tietenkin skenaariosta. Jokaisen blipin sisältämä ötökkämäärä selviää mariinille vasta kun se näkee blipin tai stealerin pelaaja haluaa muuttaa blipin miniatyyreiksi laudalle.

Taistelu on selkää, mariinit ampuvat ja jos stealeri on vielä hengissä ja pääsee lähelle, niin mariini on jauhelihaa. En ala tässä kuvailemaan tarkemmin pelimekaniikkaa, mutta se on hyvin hyvin epäreilu mariinien pelaajia kohtaan ja se toimii hyvin simppelisti kahdella d6:n nopalla.

Mariineilla on ensinnäkin aikaraja, n. pari minuuttia. Lisäksi mitään siirtoja ei saa peruuttaa, eikä mariineilla yleensä voi tehdä vuorossa kuin pari asiaa (jokaisella ukolla on 4 liikepistettä). Mariinin yleisin temppu on ehkä liikkua kaksi ruutua ja ehkä kääntyä + laittaa itsensä valmiustilaan (eli voi ampua näkökentässä liikkuvia ötöjä).

Genestealereiden pelaajalla on 6 pistettä/ötökkä ja ei aikarajaa, hän voi siis rauhassa juonia hyökkäyksiään mariinipelaajaa vastaan.

pic110900_t.jpg

Perussäännöillä mariineilla ei pitäisi olla kovinkaan helppoa onnistua skenaarioissa, sillä vaikeusaste on kohtuu korkea.

Peruskoostumuksessaan peli on parhaimmillaan. Se on yksinkertainen, nopea ja haastava sekä ennen kaikkea hauska pelata!

Deathwing -lisäosa

Deathwing-lisäosa tuo peliin mukaan muokattavan ryhmän mariineille. He voivat nyt kasata itse viiden Terminaattorin ryhmän haluamistaan tyypeistä. Lisänä on uusia aseita komentajalle, kapteenihahmo, konetykki ja henkisillä voimilla genestealereita käräyttävät Librariaanit.

Ötököiden puolelle taasen tulee hybridit, jotka eivät kestä rankaisua, mutta kantavat selässään aseita sekä Genestealer-maagit, jotka ovatkin jo hieman hankalampia tapauksia.

Pelin sääntöihin tulee muutakin pientä lisää, esimerkiksi mukavan kampanjapelin muodossa ja yksinpelisääntöjen kautta.

Pelillisesti kuitenkin näiden sääntöjen mukaan ottaminen kääntää vaakakuppia minun mielestäni liikaa mariineiden puolelle, eikä vanhasta ahdistavasta tunnelmasta ole enää niin paljoa jäljellä. Mariineille annetut lisäaseet ja hahmotyypit ovat niin paljon voimakkaampia kuin heiveröiset ja turhan oloiset hybridit, että genestealerit eivät oikein pysy varustelussa mukana.

Kuitenkin, ei mariinien elämä siltikään liian helppoa ole tämänkään lisäpaketin jälkeen.

Genestealer -lisäosa

On sitten sellainen mitä en ole edes päässyt kokeilemaan. Sen pääasiallinen anti näyttäisi olevan Librarian-hahmojen ja stealer-hybridien virittäminen psyykkisten "taikojen" suuntaan.

Lyhyesti sanottuna systeemi on vaikean ja todella turhauttavan oloinen joka sotkee muuten niin sujuvan pelisysteemin aika pahasti. Librarian-hahmoista tulee muutenkin älyttömiä supersankareita, joilla horjutetaan vielä entisestään pelin mielestäni parasta puolta, eli sitä epätoivon tunnetta jonka mariinien pelaaja kokee kun x+1 genestealeria vyöryy hänen Terminaattoreitaan kohti (joilla vielä on tietty ase mennyt jumiin).

Yhteenveto

Jo peruspaketin kamoilla tässä on ehkä yksi parhaista kahden pelaajan peleistä mihin olen törmännyt. Periaatteessa peliä voi pelata kolmekin pelaajaa, mutta vain parissa tehtävässä, joissa mariineilla on kaksi ryhmää joilla pelata.

Itse paketti on GW:n tapaan täynnä miniatyyrejä ja laudan kokoaminen on edelleen mielestäni nerokasta ja mahdollistaa omien skenaarioiden tekemisen ihan eri tavalla kuin yksi valmis pelilauta.

Deathwing-lisäosalla peliin saa lisää vaihtelevuutta ja ehkä hieman reilumman tasapainon, mutta Genestealerin mukaan ottaminen ei mielestäni ole vaivan arvoista.

(kuvat: boardgamegeek)

Linkkejä

Space Hulk Wikipediassa
Space Hulk Boardgamegeekissä

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License