Tumma kuu

Tämä on pohdintaa Tuntematon Maa -kampanjan maailmasta

moons.jpg

Pimeän kuun teoria:

Kun ihmiset, haltiat, örkit ja muut maailman asukkaat katsovat yötaivaalle, he saattavat nähdä kaksi kuuta, punaisen ja valkoisen. Näistä punainen on hieman pienempi ja liikkuu hitaammin. Valkoisen kuun kierto kestää 3 kuukautta ja punaisen 5 kuukautta. Yhteensä vuodessa on siis 15 kuukautta jolloin molemmat kuut ehtivät palata alkuperäiseen asemaansa ja ohittaa toisensa kahdesti. Näin ollen vuodessa on kaksi ajankohtaa jolloin vuorovesi on erityisen voimakas. Astronomia kehittyikin merenkäynnin apuvälineeksi.

Tämä kaikki on yleistä tietoa, mutta paljon vähemmän tunnettu fakta on se että on olemassa kolmaskin kuu. Tämä tumma kuu ei tosin kierrä taivaalla samalla tavalla kuin kaksi sisartaan. Se nimittäin on niin pieni että se sen sijaan kiertääkin toisen kuun ympäri. Tummaa kuuta on hankala havaita, mutta sen liikkeillä on merkittäviä seurauksia maan päällä. Aina silloin kun kaikki kolme kuuta asettuvat linjaan maan ja auringon kanssa alkaa merkittävä kausi nimeltään Nokkonen. Nokkosen yleisin merkki on kaksinkertainen (oikeasti siis kolminkertainen) auringonpimennys. Yleisesti käytössä oleviin kalentereihinkin tämä aika lisätään koska se poikkeaa vaihtelevin tavoin normaalista. Nokkosen aikana tumma kuu on kahden muun välissä ja itse asiassa vaihtaa sinä aikana kuuta jota kiertää. Isoa valkoista kuuta tämä kiertolainen kiertää 7 kuukauden kierroksin, kun taas pienemmän punaisen kuun kiertämisessä kestää vain 4 kuukautta. Tästä syntyy samalla vaihteleva ajankohta tälle karkausvuodenajalle. Kun tumma kuu kiertää valkoista kuuta kestää 105 kuukautta tai 2100 päivää ennen kuin kuut asettuvat taas linjaan ja Nokkonen voi alkaa. Sen sijaan punaista kuuta kiertäessä Nokkosta tarvitsee odottaa vain 60 kuukautta tai 1200 päivää johtuen tumman kuun nopeammasta kiertoajasta. Mutta on vielä kolmas ajankohta jolloin kaikki kuut ovat linjassa. 600 päivää punaista kuuta kierrettyään tumma kuu osuu linjaan muiden kuiden kanssa, mutta tällöin se on molempien kuiden takana. Näin ollen Nokkonen ei pysty alkamaan koska tumma kuu ei voi vaihtaa kiertolaistaan, mutta tällä ajankohdalla on silti suurta merkitystä. Näin ollen ne muutamat viisaat jotka ovat näistä asioista perillä ovat nimenneet tämän ajankohdan Antinokkoseksi tai tavallisemmin puhuttuna Käänteiseksi Nokkoseksi. Tällöin kalenteriin ei lisätä juhlapäiviä, vaan sieltä vähennetään.

Vuodessa on siis 15 kuukautta, noin 300 päivää, 20 päivää kuukaudessa ja kuiden erikoisasemat menevät:

Nokkonen » 7 vuotta » Nokkonen » 2 vuotta » Käänteinen Nokkonen » 2 vuotta » Nokkonen »

Pelissä käytettävät ajanjaksot ovat myös kuihin sidottuja. Rakentamisessa ja valtakunnan hallitsemisessa yksi toiminnallinen ajanjakso on sama kuin valkoisen kuun kiertoaika, eli 3 kk (60 päivää). Säännönmukaiset vuodenajat määräytyvät taas punaisen kuun kierron mukaan ja vaihtuvat useimmiten 5 kuukauden (100 päivän) välein.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License